VICTOR PONTA: Guvernul funcţionează nu doar legitim, ci şi eficient în faţa marilor provocări cu care România se confruntă în această perioadă.
6 august 2012
Victor Ponta: Bună ziua! Vă prezint rezultatul discuţiilor pe care le-am avut cu partenerii mei de coaliţie - dl. Daniel Constantin şi dl. Chiţoiu - şi propunerile pe care le-am discutat cu preşedintele interimar, dl. Crin Antonescu.
Aş vrea să vă spun că, aşa cum ştiaţi şi cum am anunţat la începutul lunii mai, la momentul învestirii în funcţie a actualului guvern, cabinetul actual a fost şi rămâne un cabinet cu mandat limitat până în luna noiembrie, după care, prin votul cetăţenilor României, viitoarea majoritate parlamentară va decide în continuare. Şi, dacă va fi mai departe o majoritate a USL, eu voi decide o nouă structură a guvernului, o structură europeană, o structură mult mai adaptată solicitărilor actuale, solicitări care privesc o administraţie modernă şi eficientă. Însă, până în luna noiembrie, avem de asigurat o guvernare stabilă, o guvernare predictibilă şi o guvernare care să pregătească, practic, ceea ce avem de făcut ca schimbări fundamentale în societatea românească în perioada 2012 - 2016.
Mi-aş fi dorit ca acest guvern să meargă în această formulă până în luna noiembrie, însă a existat în mod clar o situaţie excepţională, cauzată de acţiunile domnului preşedinte suspendat, domnul Traian Băsescu, ale PDL şi ale grupului de interese aflat în jurul preşedintelui suspendat, acţiuni care au afectat atât funcţionarea normală a guvernului, a parlamentului, cât şi voinţa suverană a poporului român, voinţă exprimată prin votul de pe 29 iulie şi care se referă în mod clar la viitorul nostru ca ţară şi la viitorul nostru ca naţiune. Guvernul trebuie să se adapteze noii situaţii prin luarea unor măsuri nu atât de schimbare de oameni - o să vă spun imediat propunerile pe care le-am făcut şi opinia mea despre miniştrii care astăzi, eventual, vor părăsi guvernul - ci, mai ales, de schimbare clară de strategie.
Preşedintele suspendat, domnul Traian Băsescu, a primit în mod democratic din partea poporului român un verdict foarte clar pe data de 29 iulie. Curtea Constituţională a României urmează, evident, să dea şi un verdict juridic, dar verdictul politic şi verdictul popular este foarte clar. Acum, domnia sa a ales calea unei lupte oarbe, o luptă distructivă, pentru a-şi păstra funcţia, privilegiile şi imunitatea de care beneficiază. Or, în aceste condiţii, guvernul trebuie să dea un alt tip de mesaj populaţiei României şi partenerilor noştri, un mesaj de stabilitate, de predictibilitate şi o agendă clară de reforme economice şi sociale, agendă care ne-a adus atât la alegerile locale, cât şi în cadrul referendumului din 29 iulie, un uriaş suport popular, o agendă care să răspundă astfel aşteptărilor românilor în perioada următoare şi care să ne permită, după luna noiembrie, în urma votului dat de către români, continuarea şi implementarea tuturor reformelor pe care românii le aşteaptă de la administraţia ţării.
Consider că România şi, evident, Guvernul României trebuie să iasă din logica de război în care stă de opt ani de zile şi că singurele răspunsuri corecte pe care guvernul trebuie să le dea atacurilor din ce în ce mai iresponsabile şi din ce în ce mai virulente venite din zona preşedintelui suspendat, domnul Traian Băsescu, şi a colegilor săi de la PDL trebuie să fie răspunsuri serioase, răspunsuri responsabile şi numai referitoare la ceea ce oamenii care ne-au votat, care îşi pun speranţa în noi, aşteaptă în continuare. Românii şi-au spus cuvântul la vot, sunt obosiţi şi sătui de 8 ani de război distructiv. Cred că trebuie chiar de acum, înainte de alegerile parlamentare, să începem reconstrucţia şi reconcilierea noastră ca ţară. Iar românii vor aprecia, în luna noiembrie, dacă acest drum al reconstrucţiei şi al evitării războiului care a distrus România - război politic, care a distrus România în ultimii 8 ani - este drumul corect şi dacă această propunere a mea ca prim-ministru, această activitate a guvernului va răspunde aşteptărilor celor care ne votează.
Referitor la schimbările pe care le-am discutat astăzi, repet, cu preşedintele PNL, domnul Chiţoiu, şi cu preşedintele Partidului Conservator, domnul Daniel Constantin, ca partide care formează coaliţia de guvernare, am apreciat că deciziile trebuie luate rapid şi că în cursul zilei de astăzi trebuie să prezint preşedintelui Crin Antonescu propunerile de remaniere pe care le-am considerat necesare. O să vă prezint lista miniştrilor propuşi de către mine, ca prim-ministru, precizând de la început că preşedintele Crin Antonescu a acceptat toate aceste propuneri şi că - după procedurile pe care le avem de îndeplinit atât în cadrul partidelor noastre, cât şi, sigur, proceduri care ţin de publicarea în Monitorul Oficial - îmi doresc ca, în cursul acestei seri, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri şi, de mâine dimineaţă, să intrăm în continuare în activitatea normală desfăşurată de guvern.
Am făcut următoarele propuneri: pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor l-am propus pe domnul Mircea Duşa. Pentru funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, pe domnul Radu Stroe. Pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pe domnul Titus Corlăţean. Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, pe domnul Dan Şova. Iar pentru funcţia de ministru al Justiţiei mi-a fost propusă de către colegii mei şi am fost imediat de acord cu o persoană care nu este implicată politic, dar care are autoritatea, experienţa necesară pentru a asigura funcţia de ministru al justiţiei în această perioadă, şi anume doamna judecător Mona Pivniceru.
Aş vrea să spun de la început că nu am nimic să reproşez foştilor miniştri, începând cu ministrul Ioan Rus şi cu ministrul Victor Paul Dobre. Sunt oameni a căror integritate morală şi profesională eu o apreciez ca fiind ireproşabilă. Sunt oameni care şi-au făcut datoria în cadrul guvernului şi care, în acest context de acuzaţii, repet, iresponsabile şi virulente din partea domnului preşedinte suspendat, domnul Băsescu, şi a colegilor săi din PDL au înţeles să-şi asume o responsabilitate pe care, din punct de vedere politic, întotdeauna trebuie să o asigure cineva. Eu consider că atât domnul Rus, cât şi domnul Dobre şi-au făcut datoria în mod corect şi vreau să le mulţumesc pentru activitatea lor. Rămân doi oameni pe care îi apreciez şi pe care îmi permit să-i numesc şi prieteni.
De asemenea, domnul Mircea Duşa este un membru actual al guvernului, de a cărui competenţă profesională şi integritate morală pot să garantez în acest moment. Domnul ministru Corlăţean merge la Ministerul Afacerilor Externe, un domeniu pe care îl cunoaşte foarte, foarte bine şi pentru care s-a pregătit în toată această perioadă. Domnul Radu Stroe, de asemenea, fost ministru, cu experienţă, reprezentând, sigur, Partidul Naţional Liberal, va asigura funcţia de la Ministerul Administraţiei, iar colegul meu mai tânăr, domnul Dan Şova, va asigura relaţia între guvern şi parlament în perioada până în luna noiembrie.
Acestea sunt propunerile pe care le-am înaintat preşedintelui Crin Antonescu. Îmi doresc foarte mult ca aceste ore de nesiguranţă, dacă vreţi, să înceteze. Guvernul funcţionează nu doar legitim, ci şi eficient în faţa marilor provocări cu care România se confruntă în această perioadă, fie că este vorba despre seceta care afectează agricultura, şi va afecta în mod indubitabil şi rezultatele noastre economice pentru acest an, fie că vorbim de ceea ce înseamnă situaţia economică, o situaţie economică stabilă şi predictibilă, aşa cum va rezulta şi din concluziile discuţiilor cu partenerii noştri din Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială - dar o situaţie economică inevitabil afectată atât de insecuritatea europeană, cât şi de declaraţiile iresponsabile şi antinaţionale făcute de către domnul preşedinte suspendat, domnul Traian Băsescu - fie că ne referim la pregătirea anului şcolar, pentru că doar luna aceasta nu este septembrie şi, bineînţeles, toate celelalte teme esenţiale aflate pe agenda de reforme a actualei coaliţii şi a actualului guvern.
Sunt convins că românii ne vor sprijini, în continuare, atâta timp cât ne facem datoria faţă de ei şi ne vedem în această seară la Palatul Cotroceni. Vă mulţumesc. O zi bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu