Chiar dacă leul s-a depreciat foarte mult în ultimele săptămâni, costurile vacanţelor în România nu se va modifica în această vară, asa cum s-ar aştepta multă lume.
În primul rând, contractele între agenţiile de turism şi hotelieri nu permit majorarea tarifelor decât în cazuri speciale. Acelaşi document stabileşte că un hotelier care vrea să modifice tarifele trebuie să anunţe agenția de turism cu cel puțin o lună înainte. Contractul prevede și faptul că tarifele pentru serviciile deja confirmate nu pot fi majorate” – Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR.
Un al doilea aspect de care trebuie să ținem cont se referă la durata vacanței în România. Astfel, conform statisticilor din ultimii zece ani, sezonul estival se încheie pe 15 septembrie. Prin urmare, nu mai este timp pentru aplicarea unor eventuale majorări rezultate din deprecierea monedei naționale în raport cu euro.
Al treilea motiv, în strânsă legătură cu cel de mai sus, se referă la scumpirile la utilitati si produsele agro-alimentare generate de creșterea euro. Dacă va există, valul de scumpiri se va produce la jumătate lunii septembrie, dată la care cei mai mulți români nu mai sunt in concedii.
În același timp, hotelierii și patronii de restaurante nu-și permit deocamdată să vină cu scumpiri pentru că și-ar pierde o parte din turiști. De aceea turistii care au cumpărat vacanțe in Romania prin programul Early Booking nu vor plăti mai mult odată cu creșterea euro. În avantaj ies și cei care au cumpărat în prima parte a anului pachete turistice pentru destinații externe.
Din analiza FPTR reiese că aceștia au economisit de două ori:
- datorită reducerilor de până la 40% operate prin programul Early Booking;
- datorită diferenței de curs valutar de peste 6%.
De exemplu, pentru un bilet de 1.000 euro cumpărat în martie în sistem EB cu reducere 40% la un curs valutar mediu de 4,38 lei turistul a plătit 2.628 lei. Dacă l-ar cumpăra acum, la un curs valutar de 4,63, ar plăti 4.630 lei.
FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESCDr. Ing. Dragoş RĂDUCAN
Vicepreşedinte FPTR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu