Factorii favorizanţi sunt aglomeraţia, prezenţa cerşetorilor, starea de ebrietate, comportamentul neglijent şi indiferent al victimelor, dar în special lipsa de reacţie a persoanelor din jur care observă de multe ori ce se întâmplă, fără a se gândi că într-o zi poate devine victimă. Deşi, văd cum operează hoţii din buzunare, oamenii evită să depună sesizare sau să dea declaraţie pentru că nu vor să fie purtaţi prin instanţă, sau le este frică ca prietenii celor acuzaţi să nu se răzbune.
Autorii acestor furturi acţionează în grupuri mixte şi după metode bine stabilite. Sunt bine îmbrăcaţi şi se folosesc de diverse obiecte (jachete, sacoşe, etc.) sau chiar de copii foarte mici. Sarcinile în grup sunt bine împărţite, astfel unul creează diversiunea, unul sustrage bunurile, alţii le preiau, iar câţiva asigură retragerea grupului înlocuindu-i.
Poliţiştii recomandă să aveţi mai mare grijă de bunurile personale, să nu umblaţi cu sume mari de bani la dumneavoastră în astfel de locuri şi să evitaţi tranzacţiile în zonele unde observaţi astfel de grupuri.
Material realizat de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu