duminică, 23 octombrie 2011
Consulat Roman in Catania, Italia
La ceremonia de inaugurare au participat Giuseppe Castiglione, Preşedintele Provinciei Catania, Raffaele Sacanelli, primarul oraşului Catania, Giuseppe Firrarello, senator de Catania, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi naţionale italiene, parlamentarii români de diaspora, senatorul Viorel Badea şi deputatul William Brînză, numeroşi membri ai comunităţii româneşti din regiune şi reprezentanţi ai mass media locale şi române.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa deschiderii acestei reprezentanţe diplomatice pe teritoriul Republicii Italiene, într-o regiune în care se regăsesc aproximativ 80.000 de români. „O promisiune îndeplinită este mai grăitoare decât o mie de discursuri. România este prima ţară care deschide un consulat la Catania, fapt extrem de bine primit de aleşii şi autorităţile acestei provincii.
citiţi TOATĂ ŞTIREA click AICI - EUROVALCEA
sursa: http://www.eurovalcea.ro/
Prevederi legale in domeniul dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna
Astfel, prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă. Conform Directivei 92/23 a Consiliului Europei din 31 martie 1992 şi a Regulamentelor CEE - ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai "all seasons".
Informăm conducătorii auto că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fãră ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
citiţi TOATĂ ŞTIREA click AICI - EUROVALCEA
sursa: http://www.eurovalcea.ro/
În conţinutul scrisorii se exprimă îngrijorarea preşedintelui CEDO că nu ar fi fost respectate regulile imunităţii în cazul unei percheziţii efectuate de autorităţile române la domiciliul judecătorului Corneliu Bîrsan, în legătură cu o investigaţie privitoare la soţia sa. În scrisoare se afirmă că, în lumina obiectului şi scopului Convenţiei de la Viena „se pare că imunitatea acolo stabilită se extinde la reşedinţele private ale judecătorilor în statul lor de origine”.
Având în vedere cele menţionate, DNA a solicitat clarificări scrise preşedintelui CEDO, Jean-Paul COSTA, în sensul de a preciza dacă scrisoarea menţionată reprezintă punctul de vedere al domniei sale ori punctul de vedere al Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în cadrul cărei proceduri a fost emisă respectiva scrisoare. De asemenea, s-au solicitat lămuriri privind prevederea din convenţiile internaţionale aplicabile pe care se întemeiază aprecierea domnului Friberg că imunitatea domnului judecător Corneliu Bîrsan şi a familiei sale se extinde „la reşedinţele private ale judecătorilor în statul lor de origine”.
citeşte TOATĂ ŞTIREA click AICI - EUROVALCEA
sursa: http://www.eurovalcea.ro/
Elevi chiulangi identificati in Ramnicu Valcea
Poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu cei din cadrul Compartimentului de Proximitate şi lucrători ai Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii absenteismului şcolar.
Scopul acţiunii a fost acela de a monitoriza şi destructura grupurile de persoane cu comportament deviant care frecventează zonele din apropierea unităţilor de învăţământ pentru atragerea elevilor în activităţi ilicite. Au fost verificaţi şi agenţii economici care comercializează băuturi alcoolice şi ţigări în imediata apropiere a unităţilor şcolare, în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu.
citeşte TOATĂ ŞTIREA - click AICI - EUROVALCEA
sursa: http://www.eurovalcea.ro/
luni, 3 octombrie 2011
Oraşul Horezu şi-a prezentat oferta turistică la Târgul Internaţional de Turism Winter Holiday
Participarea din acest an este înscrisă în activităţile şi calendarul proiectului „Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice din zona depresionară Horezu pentru dezvoltarea şi consolidarea turismului în Nord-Vestul Judeţului Vâlcea”, cod SMIS 16531, proiect finanţat de Uniunea Europeana şi Guvernul României prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenţie 5.3 Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.
Oraşul Horezu a beneficiat de un stand finanţat din fonduri europene. Membrii echipei de implementare a proiectului au prezentat şi distribuit vizitatorilor peste 1500 de exemplare de pliante, harţi turistice, flyere, broşuri, cărţi de vizită, etc. în limbile română şi franceză, materiale de promovare realizate din fonduri proprii.
Vizitatorii au luat contact cu varietatea ofertei turistice a depresiunii Horezu: evenimentele tradiţionale (Târgul de Izvorul Tămăduirii, Târgul de ceramică „Cocoşul de Hurez”, Zilele oraşului Horezu, „Colindul Sfânt şi Bun”), tradiţiile şi frumuseţile naturii, meşteşugurile tradiţionale, monumentele istorice (mănăstirile, bisericile), colecţiile de artă populară. De asemenea, în stand au fost prezentate obiecte de ceramică, lemn, covoare olteneşti din materiale naturale ţesute manual, costume populare, s-au făcut demonstraţii de măiestrie de către meşteri ceramişti.
În cele 4 zile ale târgului, standul oraşului Horezu a stârnit interesul pentru aproximativ 1500 de vizitatori, de oferta turistică a oraşului Horezu au fost interesate peste 50 de agenţii de turism şi reprezentanţi ai ambasadelor acreditate la Bucureşti, iar mass-media naţională şi din străinătate a preluat şi difuzat imagini din interiorul standului, s-au făcut fotografii, redacţiile unor reviste de specialitate au evidenţiat implicarea administraţiei publice din oraşul Horezu pentru dezvoltarea turismului în zona depresionară Horezu.
Primarul oraşului Horezu, Prof. Ec. Constantin Niţu, aprecia că: „Prin participarea, an de an, la cele mai mari târguri de turism organizate în Bucureşti, oraşul Horezu a devenit un expozant tradiţional, din ce in ce mai mult, agenţiile de turism din ţară şi străinătate fiind interesate de oferta turistică a zonei depresionare Horezu şi introducerea acestea în circuite turistice diversificate. Aceste oportunităţi valorificate au condus la o creştere simţitoare a prezenţei turiştilor în oraşul Horezu pe tot parcursul anului 2011, ceea ce ne dă garanţia că, la finalul proiectului, oraşul Horezu va deveni o destinaţie turistică neapărat de vizitat, situată pe un loc superior în ierarhia destinaţiilor turistice de marcă la nivel naţional”.
vineri, 22 iulie 2011
Centrul Europe Direct Valcea recompenseaza cei mai activi tineri voluntari
Centrul Europe Direct Valcea este un proiect al Bibliotecii Judetene “Antim Ivireanul”, implementat de Centrul de Informare Comunitara – sectie a acesteia, finantat de Comisia Europeana si Consiliul Judetean Valcea.
Centrul ofera cetatenilor oportunitatea de a comunica institutiilor UE, reactiile lor sub forma unor intrebari, opinii si sugestii, organizand evenimente de informare si comunicare europeana.
Colaboreaza cu institutii si organizatii, pentru a participa la actiuni destinate aducerii informatiei europene mai aproape de cetateni. Colaborarea cu mass-media locala si regionala reprezinta o componenta esentiala a acestui obiectiv. Europe Direct Valcea este o organizatie non-guvernamentala care lucreaza cu tinerii voluntari din Valcea dornici sa se implice in diferite activitati culturale si extrascolare intr-un context nonformal.
Anul acesta, voluntarii centrului Europe Direct s-au implicat in multe activitati. Pentru ca 2011 este Anul European al Voluntariatului, tinerii voluntari ai Centrului EUROPE DIRECT Valcea au hotarat sa se implice mai mult in viata comunitatii lor. In luna mai, ei au luat initiativa desfasurarii unui bal de caritate la Restaurantul OK Events, in vederea strangerii de fonduri necesare spitalizarii lui Ionut, un tanar din comuna Maciuca ce are dreptul sa viseze mai departe. In cadrul balului a avut loc o licitatie de diferite obiecte primite ca donatie pentru acest eveniment sau realizate de voluntari. Banii stransi au fost dati unui reprezentant al familiei prezent la eveniment. Si nu doar atat !
Deasemenea tinerii voluntari au mai sustinut in luna iunie, cursuri de limba engleza, franceza si germana pentru adulti, care s-au desfasurat in sala de conferinta a Bibliotecii Judetene ‘Antim Ivireanul’ Valcea. De luna viitoare vor fi organizate şi celebrele cursuri de calculatoare pentru pensionari. „La aceste cursuri s-au înscris deja 30 de vârstnici, iar trainerii vor fi tot tinerii voluntari ai Centrului. Sunt foarte căutate orele de iniţiere în calculator şi mulţi dintre pensionarii care au participat anul trecut la cursuri vor să ia lecţii şi anul acesta”, spune Dana Rădulescu, coordonatorul Centrului Europe Direct.
Acestea sunt doar cateva din activitatile pe care tinerii voluntari le-au realizat pe parcursul acestui an si pentru care ei sunt ‘recompensati’. Pe tot parcursul anului voluntarii centrului Europe Direct au primit puncte pentru activitatile derulate in cadrul proiectelor, elevii valceni facand din aceasta o intrecere si implicandu-se mai mult in diferite actiuni. Cei mai activi voluntari au ocazia sa plece intr-o vizita de studiu in Germania la Centru Europe Direct Munchen. intre 25 – 28 iulie 2011, echipele de management ale Centrelor EUROPE DIRECT Valcea, Arges si Dambovita, precum si un grup de elevi voluntari din Rm. Valcea se vor afla intr-un schimb de experienta la Centrele de informare europeana ED Munchen si ED Szeged, eveniment planificat in Programul de activitati al Proiectului „EUROPE DIRECT Valcea” din 2011. Cele trei centre ED din Romania sunt gazduite de Bibliotecile Judetene Valcea, Arges si Dambobita.
Programul schimbului de experienta cuprinde un seminar la ED Munchen pe tema traditiilor de voluntariat din Germania si Romania, o vizita la Biblioteca din Munchen – structura gazda a Centrului EUROPE DIRECT Munchen, o seara multiculturala romano-germana intre voluntarii romani si germani la Centrul de Tineret din Capitala Bavariei.
A doua zi este programat un eveniment in aer liber pentru promovarea Anului European al Voluntariatului, in centrul orasului. La intoarcerea in tara se va vizita Centrul EUROPE DIRECT Szeged din Ungaria.
Vizita va fi un schimb de bune practici intre centrele de informare privind miscarea de voluntariat din cele trei tari: Romania, Germania, Ungaria.
vineri, 8 iulie 2011
Parlamentul European solicita o mai mare participare a femeilor in companii
Până în 2015, femeile ar trebui să constituie 30% din conducerea de vârf a marilor companii din UE, cotate la bursă, respectiv 40% până în 2020. Dacă măsurile voluntare naţionale nu reuşesc să crească ponderea femeilor în posturi decizionale, trebuie să se recurgă la adoptarea legislaţiei europene. În prezent, femeile reprezintă 10% din directori şi doar 3% din directorii executivi ai celor mai mari companii europene cotate la bursă.
Având în vedere că numărul de femei în consiliile de administraţie creşte cu doar o jumătate de punct procentual pe an, va dura 50 de ani până când în sălile de consiliu vor fi cel puţin 40% femei, spun deputaţii europeni. Rezoluţia fără caracter obligatoriu cu privire la femei şi conducerea întreprinderilor, elaborată de Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (PPE, EL).
Legislaţia UE obligatorie pentru a creşte reprezentarea femeilor în funcţii de conducere
Membrii PE solicită Comisiei Europene să "propună legislaţie până în 2012, inclusiv cote, pentru a creşte reprezentarea femeilor în cadrul organelor de conducere ale întreprinderilor la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020", în cazul în care măsurile voluntare nu ating în mod corespunzător obiectivele legate de ponderea femeilor.
Luând ca exemplu legislaţia Norvegiei privind cotele, deputaţii europeni salută iniţiativele Franţei, Olandei şi Spaniei, în stabilirea pragurilor. Alte companii, nu numai cele mai mari, ar trebui să aibă, de asemenea, o reprezentare echilibrată între femei şi bărbaţi şi, în acest scop, Comisia ar trebui să stabilească o foaie de parcurs.
Posturi de conducere pentru femei şi bărbaţi calificaţi
Recrutarea pentru poziţiile de conducere corporativă trebuie să se bazeze pe competenţele necesare, calificările şi experienţa candidatului, spune Parlamentul. Studiile au arătat că firmele cu un procent mai ridicat de femei tind să funcţioneze mai bine din punct de vedere comercial şi financiar.
Pentru a permite mai multor femei să-şi asume posturi de conducere,
Comisia şi statele membre ar trebui să pună în aplicare noi politici, cum ar fi dezvoltarea capacităţilor individuale ale femeilor în cadrul companiilor, prin cursuri de formare şi alte forme de sprijin profesional, cum ar fi consilierea şi crearea de reţele.
În acelaşi timp, statele membre ar trebui să introducă măsuri speciale, cum ar fi îngrijirea copiilor, îngrijirea persoanelor în vârstă şi stimulentele fiscale pentru întreprinderi sau alte modalităţi de a ajuta femeile şi bărbaţii în afaceri, pentru a concilia viaţa familială cu cea profesională.
Condamnari pe banda rulanta, in urma unor dosare instrumentate de DNA
În cursul lunii iunie 2011, în dosare de corupţie instrumentate de DNA, la nivel naţional, instanţele de judecată au pronunţat 12 hotărâri definitive de condamnare a unui număr de 23 de inculpaţi, din care un fost deputat în Parlamentul României, un director de uzină de armament, un prim procuror, doi directori de companii de asigurări, un director de sucursală a unei bănci comerciale, un inspector ANAF, un inspector de finanţe publice şi mai mulţi administratori ai unor societăţi comerciale, la pedepse cuprinse între 4 ani închisoare în regim de detenţie şi 4 luni închisoare cu suspendare condiţionată.
În conformitate cu Hotărârea de guvern nr. 1.346 din 31 octombrie 2007 privind aprobarea Planului de acţiune pentru îndeplinirea condiţionalităţilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, modificată prin Hotărârea de guvern nr. 79 din 5 februarie 2010, DNA informează opinia publică asupra deciziilor definitive pronunţate în dosarele de competenţa sa prin publicarea acestora pe pagina de Internet a instituţiei.
Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunţarea deciziilor, motivarea acestora şi transmiterea acestor decizii de către instanţele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferenţă de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluţiile de condamnare definitive, la momentul pronunţării acestora, sub formă de comunicate de presă.
În acest fel, DNA răspunde unei cerinţe menţionate în Planul de acţiune şi anume aceleia de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupţie, inclusiv asupra finalităţii dosarelor trimise spre judecare.
Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la frontiera
Parlamentul se opune ferm reintroducerii controalelor la frontieră în interiorul spațiului Schengen. Fluxul de imigranţi şi cei care solicită azil nu pot justifica această decizie, se arată într-o rezoluţie a Parlamentului European adoptată joi, referitoare la planurile de schimbare a regulilor Schengen.
Sistemul Schengen a fost recent criticat, unele state membre luând în considerare reintroducerea controalelor la frontierele naţionale simţindu-se ameninţate de un influx neprevăzut de imigranţi din Africa de Nord. În data de 24 iunie, Consiliul European a solicitat Comisiei să prezinte în septembrie o propunere de creare a unui mecanism de salvgardare pentru a răspunde "circumstanţelor excepţionale" de acest tip.
Într-o rezoluţie adoptată astăzi, Parlamentul European regretă profund încercarea unor state membre de a reintroduce controalele la frontieră şi îşi reafirmă "opoziţia fermă faţă de orice mecanism Schengen care are alte obiective decât sporirea libertăţii de circulaţie şi consolidarea guvernanței UE în ceea ce privește spațiul Schengen".
PE atrage atenţia că actualul Cod al frontierelor Schengen prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele interne "numai atunci când există o ameninţare serioasă la adresa politicilor publice sau a securităţii interne".
Parlamentul cere Comisiei să prezinte o iniţiativă menită să definească "aplicarea strictă" a dispoziţiilor actuale de către statele membre, insistând ca orice excepţii nou apărute, cum ar fi noi argumente pentru reintroducerea controalelor la frontieră, "nu ar întări sistemul Schengen".
Potrivit deputaţilor europeni, problemele recente legate de Schengen "pot fi explicate prin reticenţa de a implementa politici comune europene în alte domenii", dintre care se evidenţiază un sistem comun european de azil şi migrație, deputații solicitând mai multe progrese în aceste domenii (termenul limită pentru înfiinţarea unui sistem comun european de azil a fost stabilit pentru 2012).
Mecanism de evaluare Schengen european
Sub prevederile sistemului actual, decizia de reintroducere a controalelor la frontiere este luată unilateral de către statele membre. Deputaţii europeni vor ca noul mecanism de evaluare Schengen să facă parte dintr-un sistem european.
"Noul sistem de evaluare Schengen ar trebui să fie mai 'comunitar', adică să aibă la bază o abordare europeană şi să beneficieze de sprijinul instituţiilor europene, spre deosebire de un sistem integral interguvernamental", a declarat Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European în chestiunea mecanismului de evaluare.
Noul mecanism de evaluare Schengen, aflat momentan în discuţie în Parlament, va reprezenta parte a răspunsului la aceste probleme, atâta timp cât "asigură o monitorizare eficientă a oricărei încercări de a reintroduce controale ilegale la frontierele interne şi reafirmă încrederea reciprocă". Deputaţii europeni mai menţionează şi că eficienţa mecanismului de evaluare constă în posibilitatea de a acorda sancţiuni în cazul în care deficienţele persistă şi ameninţă securitatea generală a spaţiului Schengen.
Solidaritatea
Noul sistem de evaluare Schengen va permite de asemenea solicitarea şi obţinerea sprijinului statelor membre în cazul unei presiuni excepţionale asupra frontierelor externe ale UE.
Conform tratatelor, crearea zonei Schengen a definit a graniţă externă comună, "asupra căreia UE are o responsabilitate comună în a o administra", insistă deputaţii europeni. Cu toate acestea, UE "nu s-a conformat încă în totalitate pentru îndeplinirea acestei cerinţe".
Parlamentul European subliniază cu fermitate nevoia pentru o solidaritate crescută faţă de aceste state membre pentru a le ajuta să facă faţă situaţiilor excepţionale de acest tip.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cere taxa inversa pentru legume si fructe
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a înaintat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) propunerea ca procedura simplificată a taxării inverse să fie aplicată mai multor produse, inclusiv legume şi fructe. Reamintim că prin OUG 49/2011 a fost instituită aceeaşi măsură pentru cereale şi plante tehnice.
Fenomenul de evaziune fiscală pe piaţa legumelor şi fructelor înregistrează un nivel ridicat aşa cum au dovedit-o rezultatele ultimelor acţiuni de verificare şi control desfăşurate în pieţele de gros de structurile cu atribuţii de control din cadrul MADR şi MFP.
MADR consideră că aplicarea taxării inverse la legume şi fructe va avea ca efect reducerea considerabilă a fraudei fiscale în acest sector şi îmbunătăţirea modului de funcţionare a pieţei legumelor şi fructelor prin eliminarea practicilor neconcurenţiale. În acest sens, MADR se arată dispus pentru colaborare cu MFP în vederea furnizării datelor şi informaţiilor necesare unei argumentări care să susţină o nouă propunere a României pentru a fi înaintată Comisiei Europene.
joi, 7 iulie 2011
Violata si omorata pentru 3 euro, la doar 8 ani
Tribunalul din Valencia l-a condamnat pe românul Florin Ch. la 15 ani de închisoare pentru violarea unei fetiţe de 8 ani, din Villanueva de Castellon, Comunitatea Valenciană. Judecătorii l-au achitat pe român de acuzaţia de omor cu premeditare, considerând că probatoriul nu este suficient pentru a demonstra vinovăţia acuzatului, pentru că urmele găsite pe gâtul victimei nu erau profunde.
Fetiţa româncă se juca pe stradă, când bărbatul s-a apropiat de ea şi i-a promis că îi dă 3 euro dacă îi arată unde este o livadă de portocale din zonă. Fetiţa l-a însoţit, iar bărbatul, odată ajunşi în livadă, a violat-o. Deşi fetiţa a fost găsită moartă, judecătorii au considerat că bărbatul nu a intenţionat să o ucidă pentru ca aceasta să nu-l poată denunţa, aşa că nu au acceptat şi pedeapsa de 14 ani de închisoare cerută de procuratură pentru omor.
Românul va ispăşi pedeapsa de 15 ani pentru viol, din care a petrecut deja în închisoare 3 ani jumătate, fiind arestat imediat după săvârşirea actului, în decembrie 2007.
Admitere la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza"
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a dispus ca, la concursurile de admitere la unităţile de învăţământ ale M.A.I. din acest an, să nu se acorde derogări de la condiţiile şi criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor.
În cadrul FACULTĂŢII DE POLIŢIE vor fi scoase la concurs un număr de 551 de locuri la învăţământul de zi, astfel:
- POLIŢIE (specializarea „ordine şi siguranţă publică” – 3 ani) – 203 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare), din care 15 locuri pentru tineri de etnie maghiară, 6 locuri pentru tineri de etnie romă, respectiv 9 locuri pentru cetăţenii români aparţinând altor minorităţi naţionale;
- POLIŢIE (specializarea „drept” – 4 ani) – 50 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare);
- POLIŢIE DE FRONTIERĂ (specializarea „ordine şi siguranţă publică”) – 50 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare), din care 1 loc pentru cetăţenii români de etnie romă, respectiv 2 locuri pentru cetăţenii români aparţinând altor minorităţi naţionale;
- POLIŢIE DE FRONTIERĂ (specializarea „drept”) – 10 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare);
- JANDARMI (specializarea „ordine şi siguranţă publică”) – 103 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare), din care 3 locuri pentru cetăţenii români de etnie romă, respectiv 4 locuri pentru cetăţenii români aparţinând altor minorităţi naţionale; 3 locuri fiind alocate SPP;
- PENITENCIARE – 50 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare).
Totodată, FACULTATEA DE POMPIERI scoate la concurs 55 de locuri, bărbaţi, dintre care 10 locuri pentru tineri palestinieni şi 5 pentru cetăţeni din Republica Moldova, iar FACULTATEA DE ARHIVISTICĂ 30 de locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare), din care 5 locuri cu taxă.
Candidaţii vor susţine probe eliminatorii, respectiv testarea psihologică, examinarea medicală şi verificarea aptitudinilor fizice, urmate de probele de evaluare a cunoştinţelor.
În spiritul transparenţei instituţionale, Academia de Poliţie, prin structura specializată – Biroul Relaţii Publice şi Cooperare Internaţională – va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unei informări corecte, obiective şi echidistante a concurenţilor, cetăţenilor şi mass-media, cu privire la procesul de admitere.
Astfel, periodic sau ori de câte ori situaţia va impune, vor fi postate pe site-ul oficial al Academiei de Poliţie, http://www.academiadepolitie.ro/, informaţii utile despre examenul de admitere.
Totodată, conducerea Academiei de Poliţie a dispus constituirea unui punct de informare pentru cetăţeni, implicit pentru concurenţi, care, prin personal cu competenţe din cadrul instituţiei de învăţământ superior, va fi la dispoziţia cetăţenilor cu informaţii corecte despre admitere.
Având în vedere experienţa anilor trecuţi, când au fost create site-uri ilegale, menite să inducă în eroare pe cei care doreau să îmbrăţişeze o carieră în cadrul M.A.I., Academia de Poliţie reiterează următoarele:
“www.academiadepolitie.ro” este site-ul oficial al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, structură a Ministerului Administraţiei şi Internelor din România, unde pot fi aflate informaţii legate de activitatea instituţiei şi orice alte date de interes public din sfera de competenţă.
Orice alte site-uri sau conturi existente pe mediile de socializare NU aparţin Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi, în consecinţă, NU prezintă poziţia oficială a acestei unităţi de învăţământ superior a M.A.I.
Adresăm rugămintea persoanelor interesate de o carieră în cadrul Academiei de Poliţie, de a accesa site-ul oficial al instituţiei pentru obţinerea informaţiilor necesare.
De asemenea, va fi constituit un punct de informare pentru presă, iar jurnaliştii care doresc sa participe la diverse activităţi în cadrul calendarului de admitere, să realizeze filmări, reportaje etc. sunt invitaţi să se acrediteze.
Deputatii europeni solicita garantii mai stricte pentru scanarea corporala in aeroporturi
Recunoscând că aceste scanere vor contribui la creşterea securităţii aeriene, deputaţii solicită "statelor membre să implementeze o tehnologie cât mai puţin nocivă pentru sănătatea umană şi care să furnizeze soluţii acceptabile în ceea ce priveşte preocupările privind viaţa privată a pasagerilor". Din cauza riscurilor de sănătate "orice formă de tehnologie care foloseşte radiaţii ionizante ar trebui să fie exclusă în mod explicit de la utilizarea în controlul de securitate", se mai arată în rezoluţia adoptată.
Potrivit deputaţilor europeni, pasagerii trebuie să aibă dreptul de a refuza scanerelor de securitate, iar în acest caz aceştia ar trebui să se supună metodelor alternative de control care garantează acelaşi nivel de eficacitate. "Un astfel de refuz nu ar trebui să dea naştere niciunei suspiciuni legate de pasager", susţin deputaţii.
Pasagerii selectaţi pentru scanare trebuie să fie aleşi în mod aleatoriu şi orice formă de profilare pe criterii de sex, rasă, culoare, etnie, caracteristici genetice, limbă, religie, credinţe este inacceptabilă. Statele membre UE ar trebui să suplimenteze punctele de control şi personalul de securitate pentru a asigura că pasagerii nu sunt afectaţi de instalarea scanerelor de securitate.
Deputaţii europeni consideră că ar trebui utilizate doar figuri schematice şi insistă asupra faptului că nu ar trebui să se realizeze imagini corporale.
"Datele generate în decursul procesului de scanare nu trebuie utilizate pentru alte scopuri decât cel de a detecta obiectele interzise, ele pot fi utilizate doar pentru perioada de timp necesară pentru efectuarea controlului, trebuie distruse imediat după ce persoana a trecut prin controlul de securitate şi nu pot fi stocate", se mai menţionează în rezoluţia PE.
Interdicţia lichidelor în aeroporturi ar trebui anulată în 2013
Fiind în favoarea anulării interdicţiei de a transporta substanţe lichide în 2013, deputaţii solicită statelor membre şi aeroporturile să ia toate măsurile necesare "pentru a asigura la timp disponibilitatea tehnologiei corespunzătoare, în aşa fel încât termenul prevăzut pentru încetarea interdicţiei de a transporta lichide să nu aibă efectul subminării securităţii".
Controale mai stricte pentru transportul aerian de mărfuri
Rezoluţia solicită controale mai stricte a mărfurilor, mai ales a acelora provenind din state non-UE şi care sunt transportate în avioane de pasageri. Având în vedere că "scanarea a 100% din mărfuri nu este posibilă în termeni practici", deputaţii solicită Comisiei să stabilească criterii pentru determinarea mărfurilor cu risc ridicat.
Finanţarea securităţii aeriene
Tarifele de securitate ar trebui să fie transparente, să fie utilizate numai pentru acoperirea costurilor de securitate, iar statele membre care decid să aplice măsuri mai drastice ar trebui să finanţeze costurile suplimentare rezultate. Costul măsurilor de securitate ar trebui să fie menţionat pe biletul fiecărui pasager, sugerează deputaţii.
Pledând pentru o abordare integrată a securităţii aeriene, aceştia recomandă un control unic de securitate, în aşa fel încât să nu fie necesar un nou control al pasagerilor, bagajelor şi mărfurilor care sosesc pe un aeroport din UE dintr-un alt aeroport din UE.
Votul Parlamentului are loc înaintea prezentării de către Comisia Europeană a deciziei privind utilizarea scanerelor în aeroporturi. Parlamentul poate respinge această decizie în primele trei luni. Anumite state membre au testat deja scanarea corporală (Marea Britanie, Olanda, Germania, Italia, Franţa şi Finlanda).
Serbarile Timisoreana aduc voia buna la Ramnicu Valcea
De când se ştiu, oamenii au petrecut. Iar de trei sute de ani încoace, Timişoreana le-a fost alături cu ce a ştiut mai bine: o halbă de bere rece şi bună, tocmai potrivită să te-nsoţească la poveşti. Anul acesta, oaspeţii vâlceni vor avea şi mai multe motive de petrecere, pentru că, timp de trei zile, vor avea parte de muzică de la cele mai bune trupe din România, concursuri cu premii şi bere proaspătă.
Vineri, 8 iulie 2011, de la ora 20, ne vor încânta Viţa de vie şi Cargo. Sâmbătă, 9 iulie, de la aceeaşi oră, îi veţi putea asculta pe Vunk şi Holograf. Duminică, în ultima zi a Serbărilor, pe scenă vor urca Trupa Zero şi Direcţia 5.
Programul Serbărilor va începe în fiecare zi la ora 14.00, cu concursuri pentru cei care ne trec pragul, trubaduri, momente de pantomimă şi nelipsiţii fotografi de epocă. Spre seară, vă puteţi antrena pentru concerte, cu şi mai multe jocuri şi întreceri.
Sunteţi aşteptaţi la sfârşit de săptămână, la Serbările Timişoreana, pe Bulevardul Dem Rădulescu, pentru a vă bucura timp de trei zile ca-n poveşti. Este doar începutul unei veri cu voie bună şi cu Timişoreana alături.
marți, 5 iulie 2011
Parlamentul European sustine dreptul de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic
Revizuirea legislaţiei existente - adoptată cu 548 voturi pentru, 84 împotriva şi 31 abţineri va fi transmisă Consiliului pentru discuţii suplimentare. Raportoarea PE Corinne Lepage (ALDE, FR) a declarat următoarele în cadrul dezbaterii: "Sunt încântata că Parlamentul a ajuns la un acord cu privire la un subiect aşa de dificil precum OMG-urile, care de mulţi ani este o cauză de preocupare pentru cetăţeni. În cazul în care Consiliul reuşeşte să adopte o poziţie comună, acest acord echilibrat va oferi statelor membre şi regiunilor dreptul de a nu cultiva OMG-uri dacă nu doresc acest lucru."
Comisia Europeană a propus să ofere statelor membre dreptul de a interzice aceste culturi, fără însă a putea folosi motive legate de evaluarea efectului advers asupra sănătăţii şi a mediului, care ar putea rezulta din diseminarea deliberată sau din introducerea pe piaţă a OMG-urilor. Pentru o oferi o bază legală mai puternică, în contextul regulilor privind comerţul internaţional, Parlamentul a insistat că statele membre să aibă libertatea de a utiliza motive legate de impactul asupra mediului pentru interzicerea culturilor modificate genetic. Acestea ar putea include - prevenirea dezvoltării rezistenţei la pesticide, prezervarea biodiversităţii sau absenţa datelor privind impactul negativ potenţial al diseminării OMG-urilor asupra mediului.
Costul contaminării
Potrivit deputaţilor, toate statele membre trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea contaminării culturilor convenţionale sau ecologice şi să asigure că poluatorul plăteşte pentru toate efectele sau daunele neintenţionate care ar putea apărea ca urmare a diseminării deliberate sau a introducerii pe piaţă a unor OMG-uri.
Actualizarea controalelor de siguranţă
Autorizarea şi controalele de siguranţă la nivel european vor continua să fie o pre-conditie pentru culturile modificate genetic. Comisia Europeană ar trebui să garanteze adoptarea de noi orientări privind evaluarea riscurilor pe care le prezintă OMG-urile. Aceste orientări nu ar trebui să se bazeze doar pe principiul echivalentei substanţiale sau pe criteriul evaluării comparative a siguranţei, ci ar trebui să permită identificarea clară a efectelor directe şi indirecte pe termen lung, precum şi a incertitudinilor ştiinţifice.
În prezent, doua varietăţi de culturi modificate genetic au primit aprobarea UE de a fi cultivate: o anumită specie de porumb şi un tip de cartof adaptat pentru producţia de amidon. În momentul de faţă, puţine state membre UE cultiva aceste culturi în scop comercial iar unele dintre ele (Austria, Franţa, Grecia, Ungaria, Germania şi Luxemburg) au aplicat interdicţii în cadrul aşa-numitei "clauze de salvgardare", ţinând cont de regulile existente.
Actorul Florin Zamfirescu vine la Ramnicu Valcea
Prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de teatru şi film, născut pe meleaguri vâlcene, în oraşul staţiune Călimăneşti Căciulata, onorează cu prezenţa domniei sale, Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea. Absolvenţii UNATC Bucureşti, clasa maestrului Zamfirescu vor prezenta pe scena Teatrului Anton Pann, vineri, 8 iulie, începând cu orele 18.00, spectacolul “Ultima Şansă„ de Mihail Zadornov.
Tinerii actori de care, cu siguranţă, vom mai auzi: Anastasia Dumitrescu, Ana Odagiu şi Alexadru Sinca reuşesc prin talentul lor, să pună în valoare, piesa dramaturgul rus, Mihail Zadornov. O piesă care tratează iubirea intr-un cuplu. „Ce conteaza, ce este pe primul plan intr-un cuplu familial care exista de mulţi ani? O rătăcire de moment, sau ceva care e mai presus decât dragostea?! Probabil e... Iubirea!” aceasta era întrebarea lui Emil Gaju, regizor care a montat, pe scena Teatrului Anton Pann „Ruleta Americana” în deschiderea stagiunii 2010-2011.
De obicei, bărbatul este prins cu amanta de către nevastă, dar ce se face când el îşi surprinde propria soţie, stând de vorbă în bucătărie şi mâncând o prăjitură cu….propria amantă? Ce se întâmplă cu el când începe să înţeleagă de ce cele două se comportă ca şi cum se cunosc de-o viaţă. Răspunsurile la toate aceste întrebări le vom afla, împreună, urmărind piesa şi evoluţia tinerilor actori, vineri 8 iulie ,ora 18.00, Sala Mare a Teatrului Anton Pann.
Cu atat mai mare este bucuria de a-l avea printre noi pe îndrăgitul actor şi regizor, Florin Zamfirescu. Intrarea fiind liberă, aşteptăm ca numărul mare de spectatori să onoreze prezenţa maestrului Florin ZAMFIRESCU la Ramnicu Vâlcea.
Florin Zamfirescu s-a remarcat de-a lungul anilor prin rolurile interpretate atât in teatru cât şi în cinematografie. Amintim doar câteva din filmele în care a jucat "De ce trag clopotele Mitica"; „Moromeţii „; „Senatorul melcilor”; „Orient Expres”; „Filantropica” etc. În 1997 obţine premiul pentru „Cel mai bun actor al anului " pentru interpretarea sa din spectacolele de teatru “Glagoliev”si „Fouquiller Tinville”. In 1978 regizorul Stere Gulea îl distribuie în filmul "Iarba verde de acasă"unde este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă şi devine foarte cunoscut şi apreciat.
Din 1996 este numit profesor la Universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale“ Bucureşti iar în 2000 este numit rector. Este Membru de onoare în “Liga pentru sănătate mintală“ din România şi deţinătorul a două premii de excelenţă pentru interpretare " Ordinul Naţional pentru merit in grad de Cavaler” şi " Premiul pentru excelenţă in Cinematografia Română".
Rambursarea a 46 milioane de euro Romaniei
Suma totală ce urmează a fi returnată statelor membre este de 4,54 miliarde de euro. Din acest total, 2,72 miliarde de euro reprezintă excedentele din programele implementate în 2010. Restul fondurilor provine din amenzi, dobânzi aplicate platilor întârziate şi surplusuri rezultate din diferentele de curs valutar.
Rezultatul votului de astăzi este urmatorul: 625 voturi pentru, 14 împotrivă şi 29 de abţineri.
Roman judecat in Spania pentru o crima comisa in 2009
Începând de ieri, Tribunalul din Madrid va judeca cazul românului Florin B., de 30 de ani, pentru care procuratura cere o pedeapsă de 13 ani de închisoare. Bărbatul este acuzat de uciderea, în noiembrie 2009, a unui peruan în vârstă de 23 de ani.
Florin B. se afla în discoteca „El Sabor” din Madrid, când a început să se certe cu Jose Juan A.M.. În timpul discuţiilor, românul a scos un briceag cu lama de 8 cm şi l-a înfipt de mai multe ori în corpul peruanului, una dintre lovituri perforându-i acestuia jugulara. La câteva ore de la comiterea faptei, bărbatul a fost reţinut de poliţişti şi închis.
Pentru familia victimei s-au cerut despăgubiri în valoare de 300.000 de euro pentru mamă şi de câte 30.000 de euro pentru fiecare dintre cei doi fraţi ai peruanului.
Echipa valceana premiata la "Scoala lui Andrei"
• A treia ediţie a concursului naţional pe teme eco-civice „Şcoala lui Andrei” a adus la un loc 10 mii de elevi din toată ţara
• Competiţia s-a desfăşurat în perioada 9 mai – 20 iunie pe http://www.taraluiandrei.ro/, secţiunea „Şcoala”
• 362 de echipe din 39 de judeţe ale ţării şi-au depus proiectele la Şcoala lui Andrei
• La finalul concursului, juriul a ales 11 echipe care vor fi finanţate de Petrom cu 55.000 de euro pentru implementarea proiectelor
• Petrom acorda şi 400 de locuri în tabăra din Ţara lui Andrei, laptopuri personale pentru profesorii coordonatori ai echipelor câştigătoare şi sisteme multimedia pentru şcoli.
11 idei care pot schimba în bine viaţa a 11 comunităţi din România vor primi finanţări de câte 5000 de euro şi consultanta din partea Petrom pentru a putea deveni realitate. Printre acestea se numără şi propunerea echipei vâlcene.
Concursul naţional de proiecte pe teme eco-civice „Şcoala lui Andrei” şi-a desemnat câştigătorii pentru al treilea an consecutiv. După aproximativ o lună şi jumătate în care elevi şi profesori de şcoala generală din întreaga ţară au lansat în competiţie idei care le pot transforma comunităţile într-un loc mai bun, cele 11 echipe câştigătoare se pot apuca de treabă.
Proiectul „Eu pot” semnat de echipa „Castelanii” doreşte a veni în sprijinul a 100 de copii din centrele de plasament vâlcene cu vârste de peste 10 ani. Propunerea este de a organiza tabere de vară în care participanţii vor socializa şi vor acumula deprinderi pentru o viaţă independentă, noţiuni de educaţie ecologică şi de protecţie a mediului şi mai ales îşi vor dezvolta capacităţile de relaţionare şi comunicare interumană. Iniţiativa a acumulat peste 12.000 de voturi din partea susţinătorilor, iar juriul i-a acordat 60 de puncte.
Anul acesta, orice vizitator al site-ului http://www.taraluiandrei.ro/, secţiunea Şcoala şi-a putut exprima votul, iar opţiunile acestora au cântărit în proporţie de 30 % în calculul rezultatului final. Pe de altă parte, 70 % din punctajul obţinut de fiecare echipă a provenit din evaluările juriului.
Printre celelalte idei câştigătoare se numără şi cele centrate pe protecţia mediului şi dezvoltarea potenţialul turistic al zonei, amenajarea spaţiilor verzi, sau sprijinirea copiilor cu nevoi speciale.
Pentru a vedea lista proiectelor câştigătoare din Şcoala lui Andrei, puteţi accesa http://şcoală.taraluiandrei.ro/ştiri/
Pe lângă finanţarea primită, şcolile din care fac parte echipele desemnate câştigătoare vor fi echipate cu câte un sistem de videoproiectie, iar fiecare profesor coordonator al acestor echipe va primi un laptop. 400 de membri ai primelor echipe clasate vor participa în tabăra din Ţara lui Andrei, în perioada 24 iulie – 27 august, la Cheia, judeţul Prahova.
În afara celor 11 echipe care vor primi finanţare s-au acordat şi 2 premii speciale: Premiul pentru Cea Mai Populară Echipa care a fost câştigat de realizatorii proiectului “De-click” (Mureş) şi premiul pentru Cea mai Conştiincioasa Echipa, care a mers către EcoTeam pentru proiectul “Priveşte natura prin ochii sufletului nostru” (Constantă). Ambele câştigătoare sunt recompensate cu locuri în tabăra din Ţara lui Andrei.
Fiecare aplicaţie intrată în concurs a identificat o problemă reală din categoriile Mediu, Educaţie & Cultura şi Implicare în Comunitate şi a propus un proiect – soluţie. În total, 362 de proiecte au intrat în catalogul „Şcolii lui Andrei”, alături de 919 profesori şi 9554 de elevi. Pe toată durata ediţiei de anul acesta, aproape 300 de mii de susţinători şi-au exprimat votul pentru iniţiativele preferate, participând astfel la obţinerea notei finale acordate fiecărei echipe.
Categoria „Educaţie şi Cultură” a „Şcolii lui Andrei” a reunit 197 de proiecte, 98 de aplicaţii au fost încadrate la categoria Implicare în comunitate, în timp ce 67 de idei s-au înscris în domeniul „Mediu”.
Cei 20 de juraţi au analizat propunerile după criterii ce vizau obiectivele descrise, impactul asupra comunităţii, originalitatea sau modalitatea de prezentare a ideii în materie de claritate şi coerentă. Personalităţi precum Subsecretarul de Stat Raed Arafat, realizatorii TV Gianina Corondan şi Dani Otil, Mona Nicolici, europarlamentarul Daciana Sârbu, o serie de jurnalişti implicaţi în probleme eco-civice şi activişti în organizaţii dedicate voluntariatului au evaluat toate proiectele înscrise.
„Am fost plăcut surprinsă că şcoala românească simte nevoia să se întoarcă spre tradiţie, spre cultura locală. Foarte multe propuneri pentru muzee etnografice, de promovare a culturii şi a valorilor noastre, dar şi idei excelente de antreprenoriat care m-au făcut mai optimistă în privinţa viitorului acestei ţări. Copiii noştri pot da o lecţie oricărui lider din această ţară, iar dascălii lor merită tot respectul nostru pentru că-i sprijină! Chiar dacă au primit finanţare doar 11 proiecte, vom încerca să le sprijinim şi pe celelalte să devină realitate. Bravo lor!”- a declarat Mona Nicolici, Manager Relaţii Comunitare, Petrom
Şcoala lui Andrei scoate la lumina problemele comunităţilor din România
Competiţia naţională Şcoala lui Andrei a reunit proiecte pe teme de educaţie şi cultură, mediu şi implicare socială, din 39 de judeţe ale ţării. Astfel, problematicile semnalate de echipele participante, oferă un tablou relevant al principalelor nevoi pe care le au şi le semnalează comunităţile din aceste zone.
Pe locul întâi în clasamentul problematicilor este lipsa unui spaţiu verde. Astfel, peste 30 % din totalul proiectelor intrate în competiţie au ca obiectiv crearea sau reamenajarea unui spaţiu de petrecere a timpului liber sau dedicat activităţilor în aer liber, precum şi protejarea anumitor zone verzi.
Preocuparea pentru un spaţiu verde se remarcă preponderent în 15 judeţe.
Următoarea tema centrală a proiectelor Şcolii lui Andrei este amenajarea şi modernizarea şcolii şi reprezintă aproximativ 28 % din totalul aplicaţiilor. Un sfert din aceste propuneri se referă la construirea sau recondiţionarea terenului de sport, problema semnalată în special în zonele rurale.
Alte preocupări ale comunităţii, relevate de echipele participante la concurs provin din zona promovării tradiţiilor culturale şi folclorice (peste 11 %), dezvoltarea personală prin cursuri şi ateliere (7,62 %) sau se adresează categoriilor sociale defavorizate (5 %).
Celelalte tematici evidenţiate de analiza proiectelor înscrise în Şcoala lui Andrei privesc reciclarea sau diminuarea poluării, cursuri sau ateliere de dezvoltare personală şi sprijinirea categoriilor sociale defavorizate. Activităţile de plantare sau reîmpădurire propuse cumulează puţin peste 2 % din totalul proiectelor intrate în competiţie.
„Şcoala lui Andrei” face parte din platforma TaraluiAndrei.ro, un program de responsabilitate socială Petrom care permite unui număr nelimitat de oameni să interacţioneze, să comunice, să se informeze şi, mai ales, să schimbe în mod concret lumea în care trăiesc.
„Respect pentru Viitor” este un amplu program iniţiat de Petrom, la începutul anului 2007, prin care răspundem nevoilor societăţii şi mediului înconjurător.
„Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltării durabile. Credem că nevoile prezentului pot fi satisfăcute cu respect pentru generaţiile viitoare şi pentru aceasta am ales să tratăm aspectele legate de mediu şi cele sociale ca parte integrantă a conduitei noastre de business.
luni, 4 iulie 2011
Expozitie de fotografii Spirit Woods & Minutes - SIBIU
Autorul Daniel Munteanu, despre Expoziţie:
"Toate eforturile pe care le-am depus în fotografie m-au dus pe calea experimentării unor tehnici mai puţin întâlnite, fapt venit dintr-o nevoie interioară de expresie, rareori regăsita...
Poate inevitabil, am continuat să construiesc lumi şi să fac din detalii şi materiale şi texturi, altceva decât ceea ce este. A sugera un alt acolo, un altul, o lume în care se poate păşi, o lume cu raţiunea ei proprie. Fascinaţia naturii s-a împletit cu munca de studio, conducând înspre regizarea şi conceptualizarea de elemente şi compoziţii cu flori şi pietre, muşchi şi spiriduşi de scoarţa de copac. Iluminarea şi combinarea de culori, păstrarea fotografiei liberă de procese de fotomanipulare digitală, au ridicat dificultăţi în a căror depăşire a trebuit să improvizez şi să mă bucur.
Unii le pot numi tableaux vivants, fotografie regizata, fotografie de construct sau de concept, însă eu am aflat de aceşti termeni abia după ce mi-am terminat munca.
Fotografia mi-a redat temporalitatea, m-a lăsat să îngheţ lumina în compoziţii cu copaci şi lumina mişcată, m-a eliberat de multe ori de ecranul computerului şi m-a dus, ani de zile, într-o descoperire neîntrerupta a naturii."
Alarma la Brezoi si Olanesti, in judetul VALCEA
În data de 6 iulie 2011, în oraşul Brezoi se va desfăşura un exerciţiu pentru înştiinţarea, avertizarea, alarmarea şi evacuarea populaţiei în vederea limitării consecinţelor pe timpul producerii inundaţiilor din cauza unui accident la lucrările hidrotehnice. La ora 10.30 în sediul Primăriei Brezoi se vor prezentarea concepţia şi scopurile exerciţiului. La ora 11.00 se declanşează semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (semnal de avertizare a populaţiei despre iminenţa producerii unor dezastre), ce se compune din 5 sunete (impulsuri) a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
În aceeaşi zi, în oraşul Băile Olăneşti se va desfăşura un exerciţiu pentru înştiinţarea, avertizarea, alarmarea şi evacuarea populaţiei în vederea limitării consecinţelor pe timpul producerii unor alunecări de teren. ALARMĂ LA DEZASTRE se va declanşa la ora 11.00
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea va îndruma şi coordona desfăşurarea celor două exerciţii, iar în oraşul Brezoni va participa şi la misiunile de evacuare şi salvare a persoanelor.
Cetăţenii, din zonele vizate, sunt rugati să nu intre în panică la perceperea semnale sonore difuzate la declanşarea semnalului ALARMĂ LA DEZASTRE şi la Încetarea Alarmei şi să respecte precizările autorităţilor locale, mulţumindu-le totodată pentru înţelegere şi colaborare.
Poteca tematica „Povestile Padurii”, intre cele mai frumoase 7 astfel de poteci din Romania
Aceasta va fi inclusă într-o broșură de prezentare a celor mai bune astfel de poteci din România și va fi promovată la Târgul de Turism al României 2011, ediția de toamnă, ce se va desfășura în București în perioada 03-06 noiembrie. Nu mai puțin de 20 de astfel de poteci s-au înscris din toate colțurile țării, unele mai frumoase și mai interesante ca altele. În cadrul procesului de evaluare au fost avute în vedere 14 criterii, printre care grafica panourilor, lizibilitatea și ușurința de înțelegere a textului, precum și gama de servicii ecoturistice din zonă, implicarea comunității locale sau promovarea potecii pe plan local.
Bogdan Papuc, de la Asociația de Ecoturism din România (AER), a declarat: „În ultimii ani au apărut numeroase poteci tematice în ariile naturale protejate, însă de cele mai multe ori ele sunt promovate doar pe plan local sau regional. Astfel, scopul proiectului este să realizăm o promovare unitară la nivel național a celor mai bune poteci și să le transmitem potențialilor turiști că acestea reprezintă o modalitate inedită de descoperire a valorilor unei zone protejate”.
Celalalte poteci tematice selectate sunt din: Parcul Național Călimani, Parcul Național Retezat, Parcul Național Defileul Jiului, Geoparcul Dinozaurilor - Țara Hațegului, Rezervația Naturală Râpa Roșie (Sebeș) și Rezervația Naturală Piatra Șoimilor (Băile Tușnad).
Aceste activități fac parte din cadrul proiectului „Potecile tematice: un instrument pentru natură”, finanţat de MOL România şi Fundaţia Pentru Parteneriat și este implementat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Propark – Fundația pentru arii protejate, în perioada aprilie-octombrie 2011.
Acest proiect face parte din strategia AER de îmbunătățirea calității infrastructurii de interpretare din România, completată de instruiri de interpretare și asistență în realizarea potecilor tematice.
duminică, 3 iulie 2011
Rapita si dusa in Italia intr-un portbagaj
Noi acuzații au fost aduse în cazul a trei români arestați în ziua de Crăciun din anul 2009. Potrivit autorităților italiene, cei trei conaționali au răpit o româncă de 20 de ani și au dus-o în Italia ascunsă în portbagajul unei mașini, anunță AGI.
Proxeneţii fac parte dintr-o bandă de infractori și au fost arestați pe 25 decembrie 2009. Aceeași bandă fusese protagonista unui caz similar față de o fată de 23 de ani în urma răpirii căreia patru indivizi au ajuns în arest pentru sechestru de persoane, estrocare de fonduri, violență sexuală în formă agravată și exploatarea prostituției.
sâmbătă, 2 iulie 2011
Bugetul UE pentru Romania vizualizat online
Astfel se poate vedea de unde provin acești bani și modul în care bugetul național a evoluat în raport cu cel al UE. Sperăm că acest instrument online vă va oferi contextul necesar cu privire la bugetul viitor al Uniunii Europene 2014-2020. Președintele Comisiei de buget a PE, Alain Lamassoure (PPE, FR) a declarat: "Această aplicație va ajuta mass-media și cetățenii să înțeleagă bugetul. Acest lucru mi se pare foarte important, deoarece sunt convins că discuțiile despre orientările viitoare ale bugetului UE și resursele acestuia ar trebui purtate nu în cadrul întâlnirilor ministeriale cu ușilor închise, ci în public."
Datele utilizate sunt cele mai recente, publicate în Raportul Financiar al Comisiei Europene pentru 2009. Procentele menționate reprezintă banii cheltuiți în cele 27 de state membre UE.
Sumele de bani cheltuite în exteriorul Uniunii Europene, spre exemplu în țările candidate la UE și statele vecine, nu sunt specificate în calculele făcute. Cifrele vor fi actualizate imediat ce Comisia va prezenta Raportul Financiar aferent anului 2010.
Inconveniența legată de prezentarea exclusiv a cifrelor despre veniturile UE și cheltuielile făcute este că nu se menționează nimic despre principiile care guvernează, cum ar fi solidaritatea și valoarea adăugată a Uniunii Europene.
De asemenea, simpla menționare a datelor nu reușește să arate modul în care piața unică lucrează în favoarea oamenilor și ajută la dezvoltarea comerțului, sau cum statele membre reușesc să facă economii prin împărțirea sarcinilor la nivelul UE. Pentru a avea o imagine mai completă și a vedea pe ce anume sunt cheltuiți banii în țara dumneavoastră, este necesar să privim dincolo de bilanțul UE.
vineri, 1 iulie 2011
Conferinţa asociaţiilor de revoluţionari din judeţele Olteniei şi a reprezentanţiilor autorităţilor administraţiilor publice locale
Echipa Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, într-o nouă formulă, încă din octombrie 2010, a reuşit să impulsioneze asociaţiile de revoluţionari, asigurând climatul necesar pentru a se opri degradarea imaginii revoluţiei din 1989 şi totodată a revoluţionarilor, printr-o atitudine corectă cu privire la aplicarea prevederilor legale.
Contestaţiile împreună cu dosarele aferente sunt cercetate de o comisie tehnică după care sunt preluate de o subcomisie parlamentară. Cazurile care nu s-au rezolvat mai au şansa unei audieri în faţa comisiei parlamentare. Astfel au fost audiate 82 de persoane din care 33 au primit aviz pozitiv. 45 de titluri de revoluţionari au fost retrase şi urmează ca numărul acestora să crească dacă se constată că au fost obţinute în mod nemeritat.
Din Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989 face parte şi senatorul Dorel Jurcan, care din păcate în ultimul timp numai acordă atenţie acestei activităţi.
Reprezentanţii revoluţionarilor din Slatina au sesizat problema dispariţiei unui monument închinat eroilor martiri din 1989, moment în care, spre stupefacţia celor prezenţi în sală viceprimarita din Slatina, Ana Anghel, a avut o ieşire necontrolată, strigând din toate puterile: "Eu cel puţin nu cerşesc!" Astfel cei prezenţi au fost consideraţi cerşetori.
După câteva minute de la incident Ana Anghel a ieşit din primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, aproape îmbrâncindu-l pe reprezentantul Asociaţiei Revoluţionarilor din Argeş care ne-a declarat: „După gesturile şi înjurăturile nesimţite ale acestei viceprimăriţe din Slatina, plec de la întâlnire cu un gust amar. Din fericire pot spune că sunt mulţumit de rezultatele care se întrevăd în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii autorităţilor centrale.”
Scopul principal al dezbaterilor de la Vâlcea a fost întărirea legăturilor între revoluţionari şi administraţiile centrale şi locale, precum şi crearea unui cadru pentru întâlniri viitoare, axate pe problemele ridicate de asociaţiile de revoluţionari. Acestea au vizat modul în care sunt aplicate în fiecare judeţ prevederile Legii nr.341/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi imaginea revoluţionarilor şi a Revoluţiei din Decembrie 1989.
În privinţa atribuirii unui sediu şi a suprafeţelor de teren prevăzute de lege, reprezentantul guvernului în judeţul Vâlcea a spus că acestea sunt în curs de rezolvare, menţionând că repartizarea unui sediu a fost întârziată de existenţa mai multor asociaţii de revoluţionari şi de anumite neînţelegeri dintre acestea, acest impediment nemaiexistând în prezent.
Povestea Cupei izvoarelor continua
Ediţia a XIV-a a reuniunii cercetăşeşti Cupa izvoarelor care a avut loc la Boişoara în perioada 23-26 iunie 2011, acţiunea noastră, cea mai importantă din calendarul anual, a fost şi în acest an încheiată cu succes obiectivele propuse fiind îndeplinite.
Au participat 380 de cercetaşi din 17 centre locale, dintre care 125 de cercetaşi au fost din Centrul local Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României. Deşi timpul a fost foarte schimbător, având parte şi de o ploaie torenţială dar şi de un frig pătrunzător în seara şi noaptea de sâmbătă spre duminică nu au fost înregistrate accidente sau îmbolnăviri.
Menţionez în cele 14 ediţii ale reuniunii nu am înregistrat nici un accident major sau îmbolnăviri şi, de altfel în cei 17 ani de cercetăşie nouă la Râmnicu Vâlcea nu au fost înregistrate astfel astfel de evenimente. Succesul reuniunii s-a datorat celor peste 50 de lideri adulţi din Râmnicu Vâlcea şi din ţară şi celor 14 voluntari între care au fost şi părinţi ai unor cercetaşi vâlceni care au pregătit cu atenţie activităţile din camp şi pe cele din teren, în munţi, şi au supravegheat îndeaproape cercetaşii în mod deosebit la amplasarea corturilor în camp, pregătirea şi servirea hranei, încadrarea în program şi nu în ultimul rând deplasarea la şi de la camp spre localităţile de domiciliu.
Nu în ultimul rând mulţumim autorităţilor publice din comuna Boişoara, Obştii de Moşneni Boişoara - Găujani şi în general locuitorilor comunei Boişoara al căror sprijin a fost de nepreţuit.
Impresiile cercetaşilor şi ale părinţilor lor, atât ale celor din Râmnicu Vâlcea cât şi ale celor din cele 16 localităţi din ţară sunt dintre cele mai bune şi aceasta ne da un plus de speranţă că Mişcarea Cercetaşilor din România şi organizaţia noastră sunt pe drumul cel bun iar nouă liderilor sentimentul datoriei împlinite şi un plus de motivaţie pentru acţiunile viitoare.
Centrul local Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea al
Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României
Preşedinte
Maria ALMAŞI
sursa: EUROVALCEA
joi, 30 iunie 2011
Strada Justitiei, din SIBIU, partial inchisa
Municipalitatea, prin intermediul SC DPC, va începe lucrările de reabilitare a străzii în urma intervenţiilor la reţeaua de gaz care au afectat carosabilul. Lucrările vor fi destul de ample şi presupun refacerea trotuarelor şi a carosabilului. Din acest motiv perioada de execuţie a lucrărilor pe acest tronson va fi de aproximativ 1 lună , urmând ca după finalizarea acestuia să se intervină şi pe cel situat între străzile Zaharia Boiu – Bulevardul Victoriei.
Participanţii la trafic sunt rugaţi să ocolească pe cât posibil această zonă, traficul fiind deviat pe Calea Dumbrăvii şi pe strada Ilie Măcelaru pe perioada lucrărilor.
Reguli noi pentru traficul rutier din UE
Cooperarea poliţienească transfrontalieră va pune capăt impunităţii şoferilor vinovaţi de a fi circulat cu viteză foarte mare, sub influenţa alcoolului sau care nu au respectat culoarea roşie a semaforului într-un alt stat membru.
Potrivit noilor propuneri legislative, poliţia rutieră va fi autorizată să urmărească infractorii în statul membru UE de origine în cadrul unei cooperări consolidate cu autorităţile naţionale din această ţară. Parlamentul va adopta joi, 6 iulie 2011, această nouă legislaţie (în a doua lectură), care a fost agreată şi de statele membre.
Forum economic bilateral China-România
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme a participat la Forumul economic bilateral China-România, în cadrul căruia au participat reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, oficiali ai Guvernului Chinez, precum şi reprezentanţi ai marilor companii IT&C din China şi România.
„Colaborarea dintre cele două ţări are un istoric îndelungat, iar realizările Chinei sunt foarte apreciate de români. Sper ca forumul bilateral să intensifice colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor între cele două ţări. Astăzi pe piaţa IT&C din România sunt prezente companii chineze de mare renume, Huawei, ZTE, iar tehnologia chineză este din ce în ce mai prezentă în viaţa cotidiană a românilor. Tenacitatea Chinei poate fi combinată cu potenţialul creativ al poporului român care la ora actuală are un cuvânt important de spus în domeniul IT&C”, a declarat ministrul Valerian Vreme.
Ambasadorul Chinei în România, domnul Liu Zengwen a aminitit despre semnarea celor două Memorandumuri de Înţelegere între România şi China, primul fiind semnat în anul 2004, iar al doilea, anul acesta, când ministrul Valerian Vreme a efectuat o vizită de lucru în China.
Cu acest prilej, Ambasadorul Chinei şi-a exprimat consideraţia asupra rezultatelor remarcabile înregistrate de companiile chineze şi cele române, precizând că Republica Socialistă Chineză este unul dintre cei mai importanţi furnizori de produse IT&C în România.
La finalul discursului, domnul Liu Zengwen a menţionat că va sprijini în continuare atât companiile chineze, cât şi pe cele române în vederea lărgirii colaborării şi dezvoltării de proiecte comune în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
În context, domnul Guo Jiangbing, Director în cadrul Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China a declarat că sectorul IT&C este unul dintre principalele domenii de cooperare între cele două ţări, România devenind cel de-al patrulea partener comercial al Chinei în Europa, activităţile comerciale dintre cele două ţări ridicându-de la o valoare de 3,7 miliarde USD.
Domnul Guo Jiangbing a accentuat faptul că este necesar ca România şi China să-şi perfecţioneze constant sistemele de colaborare şi să promovoze un caştig dublu în industria serviciilor de software.
În marja forumului au avut loc întâlniri între reprezentanţii companiilor chineze şi cei ai companiilor române. Cu acest prilej s-a discutat despre posibilitatea dezvoltării de proiecte concrete în domeniu.
Razie pe Valea Oltului
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Vâlcea, împreună cu cei din Călimăneşti şi Brezoi, sprijiniţi de către luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă au organizat, azi noapte, între orele 23.00 – 02.00, o razie, în mai multe locaţii de pe Valea Oltului, cunoscute a fi frecventate de persoanele care practică prostituţia.
Activităţile desfăşurate de oamenii legii au vizat menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi identificarea persoanelor care practică prostituţia, acţionându-se în acest sens cu mai multe efective, simultan, atât în Călimăneşti, cât şi în Brezoi.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost legitimate 40 de persoane, au fost controlate 20 de locaţii şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8.000 lei. La acţiune au participat şi reprezentanţi ai mass - mediei locale şi naţionale
miercuri, 29 iunie 2011
Imigrantii asigura peste 11% din PIB-ul italian
Conform raportului, imigranţii veniţi la muncă în Italia (49% din Europa de Est), reprezentând 10% din populaţia ţării, asigură 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al peninsulei, iar dintre aceştia, peste 5 milioane şi jumătate (10%) muncesc la negru. Prin prezentarea raportului "Imigranţii între oportunităţi şi drepturi negate" s-a recunoscut oficial contribuţia imigranţilor şi rolul lor că şi consumatori, informează AGI.
"În prezent, imigranţii ocupă roluri cheie şi esenţiale în ţara noastră. Circa un milion şi jumătate de familii nu ar şti cum să se descurce fără o menajeră, în construcţii şi agricultură o mare parte din mâna de lucru este imigrantă, în restaurante bucătării sunt egipteni, căsătoriile mixte sunt în număr din ce în ce mai mare şi există deja o a doua generaţie de imigranţi cetăţeni italieni.
Însă ei îşi doresc să fie trataţi egal în toate privinţele, să se poată folosi de drepturile şi oportunităţile pe care le oferă statul. Din păcate există multe obstacole. Noi credem că imigranţii reprezintă oportunităţi importante de creştere pentru Italia, de aceea cred că trebuie să le protejăm drepturile şi interesele", a declarat preşedintele ADOC, Carlo Pileri.
Consilierul General al Primăriei de la Roma, Tetyana Kuzyk, a precizat că "imigranţii sunt pentru Italia o populaţie de consumatori". Aceasta a militat pentru o mai bună monitorizare şi informare a străinilor în ceea ce priveşte consumul.
sursa: RoŞtiri
455.625 de romani isi aniverseaza onomastica de Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, respectiv 135.052, poartă numele de Petru, alţi 76.876 Paul, iar 71.433 Petre.
De asemenea, alte 36.245 de persoane se numesc Petrică, 32.696 – Pavel, 17.279 - Petrişor şi 1.751 – Pătru. Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 34.372 poartă numele de Petronela, alte 23.329 – Petruţa şi 16.101 – Paulina. Alte 323 de femei poartă numele de Petriţa şi 314 numele de Pavelina.
Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date arată că 66 de persoane se numesc Pătra şi 12 Pauliana.
Pridvor valcean in Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului
Şi de această dată, tradiția se întrupează prin intermediul ceramicii, țesăturilor, sculpturilor în lemn, confecționării instrumentelor populare şi a păpușilor, picturii icoanelor pe lemn şi sticlă, în cadrul Târgului Meșterilor Populari Vâlceni – meșteri talentați, care încă mai păstrează vie moștenirea strămoșilor. Prin dragostea lor pentru artă şi tradiție şi prin lucrările lor, aceştia reuşesc sa împărtășească spiritul nealterat al identității tradiționale populare a românilor vâlceni, folosind materiale şi motive populare de odinioară.
Duminica începe ca o zi de sărbătoare pentru toți creștinii, prin oficierea slujbei religioase la Biserica din Bezded. Slujba va fi oficiată de preotul paroh Rareş Sbera, împreună cu un sobor de preoți şi frați monahi de la Sfânta Mânăstire Cozia. Sărbătoarea continuă prin jocul şi muzica oferite de ansamblurile folclorice ale elevilor din școlile vâlcene, fiind încununată de spectacolul folcloric de pe scena de la lac, susținut de ansamblurile diverselor așezăminte culturale vâlcene, începând cu ora 17.
Zilele Culturii Vâlcene, aflate la cea de-a VI-a ediție, sunt organizate de Consiliul Județean Vâlcea, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, în colaborare cu Complexul Național Muzeal ASTRA.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA (în aer liber) este cea mai mare instituţie etno-muzeală din sud-estul Europei şi unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume. Fiind organizat sub forma unui sat reprezentativ pentru românii din toate zonele ţării, muzeul propune experienţe specifice comunităţilor tradiţionale, prin organizarea de târguri populare, festivaluri, demonstraţii şi ateliere meşteşugăreşti, prin punerea în scenă a unor tradiţii şi ritualuri, prin manifestările cu specific religios, prin hanurile tradiţionale active etc. Toate aceste elemente fac din muzeul situat în Dumbrava Sibiului locaţia ideală pentru prezentarea valorilor de cultură tradiţională.
În cea de-a doua zi a evenimentului, duminică, 3 iulie, intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.
Regimul fiscal aplicat zilierilor
Registrul de evidenţă a zilierilor este un registru cu regim special întocmit de către beneficiar pentru a ţine evidenţa zilnică a zilierilor. Registrul de evidenţă al zilierilor se distribuie la cerere şi contra cost de Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
Activităţile cu caracter ocazional se pot presta în următoarele domenii:agricultură,vânătoare şi pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură şi acvacultură; pomicultură şi viticultură; apicultură; zootehnie; spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural; manipulări de mărfuri; activităţi de întreţinere şi curăţenie.
Raportul dintre zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă.
Beneficiarul-angajatorul are următoarele obligaţii:
- înfiinţarea Registrului de evidenţă al zilierilor şi păstrarea la sediu;
- completarea acestuia înainte de începerea activităţii şi prezentarea organelor de control abilitate;
- prezentarea lunară până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul de muncă unde îşi are sediu a unui extras al Registrului de evidenţă al zilierilor.
Obligaţii fiscale
Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrări este venit asimilat salariilor, pentru care se datorează impozit în cotă de 16%. Nu se datorează contribuţii sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar. Calculul şi reţinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectuează de către beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice.
Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat şi reţinut de fiecare beneficiar de lucrări se va efectua până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.
Declararea impozitului pe venituri din salarii se face în formularul 112, Anexa 1 Creanţe fiscale - rândul 01 (cod 602) „Impozit pe veniturile din salarii”, cumulându-se, după caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fără completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaraţie.
Atenţie! Activitatea desfăşurată de zilieri nu conferă acestora calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Zilierii vor putea încheia, opţional, o asigurare de sănătate şi/sau de pensie.