Legislaţie UE obligatorie pentru a creşte reprezentarea femeilor în funcţii de conducere
Până în 2015, femeile ar trebui să constituie 30% din conducerea de vârf a marilor companii din UE, cotate la bursă, respectiv 40% până în 2020. Dacă măsurile voluntare naţionale nu reuşesc să crească ponderea femeilor în posturi decizionale, trebuie să se recurgă la adoptarea legislaţiei europene. În prezent, femeile reprezintă 10% din directori şi doar 3% din directorii executivi ai celor mai mari companii europene cotate la bursă.
Având în vedere că numărul de femei în consiliile de administraţie creşte cu doar o jumătate de punct procentual pe an, va dura 50 de ani până când în sălile de consiliu vor fi cel puţin 40% femei, spun deputaţii europeni. Rezoluţia fără caracter obligatoriu cu privire la femei şi conducerea întreprinderilor, elaborată de Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (PPE, EL).
Legislaţia UE obligatorie pentru a creşte reprezentarea femeilor în funcţii de conducere
Membrii PE solicită Comisiei Europene să "propună legislaţie până în 2012, inclusiv cote, pentru a creşte reprezentarea femeilor în cadrul organelor de conducere ale întreprinderilor la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020", în cazul în care măsurile voluntare nu ating în mod corespunzător obiectivele legate de ponderea femeilor.
Luând ca exemplu legislaţia Norvegiei privind cotele, deputaţii europeni salută iniţiativele Franţei, Olandei şi Spaniei, în stabilirea pragurilor. Alte companii, nu numai cele mai mari, ar trebui să aibă, de asemenea, o reprezentare echilibrată între femei şi bărbaţi şi, în acest scop, Comisia ar trebui să stabilească o foaie de parcurs.
Posturi de conducere pentru femei şi bărbaţi calificaţi
Recrutarea pentru poziţiile de conducere corporativă trebuie să se bazeze pe competenţele necesare, calificările şi experienţa candidatului, spune Parlamentul. Studiile au arătat că firmele cu un procent mai ridicat de femei tind să funcţioneze mai bine din punct de vedere comercial şi financiar.
Pentru a permite mai multor femei să-şi asume posturi de conducere,
Comisia şi statele membre ar trebui să pună în aplicare noi politici, cum ar fi dezvoltarea capacităţilor individuale ale femeilor în cadrul companiilor, prin cursuri de formare şi alte forme de sprijin profesional, cum ar fi consilierea şi crearea de reţele.
În acelaşi timp, statele membre ar trebui să introducă măsuri speciale, cum ar fi îngrijirea copiilor, îngrijirea persoanelor în vârstă şi stimulentele fiscale pentru întreprinderi sau alte modalităţi de a ajuta femeile şi bărbaţii în afaceri, pentru a concilia viaţa familială cu cea profesională.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu