Statele membre UE ar trebui să dispună de flexibilitatea necesară pentru a interzice sau a restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic (OMG). Statele membre vor putea argumenta aceste decizii folosind inclusiv argumente legate de protecţia mediului, se arătă în legislaţia adoptată marţi, 5 iulie 2011, de către deputaţii europeni.
Revizuirea legislaţiei existente - adoptată cu 548 voturi pentru, 84 împotriva şi 31 abţineri va fi transmisă Consiliului pentru discuţii suplimentare. Raportoarea PE Corinne Lepage (ALDE, FR) a declarat următoarele în cadrul dezbaterii: "Sunt încântata că Parlamentul a ajuns la un acord cu privire la un subiect aşa de dificil precum OMG-urile, care de mulţi ani este o cauză de preocupare pentru cetăţeni. În cazul în care Consiliul reuşeşte să adopte o poziţie comună, acest acord echilibrat va oferi statelor membre şi regiunilor dreptul de a nu cultiva OMG-uri dacă nu doresc acest lucru."
Comisia Europeană a propus să ofere statelor membre dreptul de a interzice aceste culturi, fără însă a putea folosi motive legate de evaluarea efectului advers asupra sănătăţii şi a mediului, care ar putea rezulta din diseminarea deliberată sau din introducerea pe piaţă a OMG-urilor. Pentru o oferi o bază legală mai puternică, în contextul regulilor privind comerţul internaţional, Parlamentul a insistat că statele membre să aibă libertatea de a utiliza motive legate de impactul asupra mediului pentru interzicerea culturilor modificate genetic. Acestea ar putea include - prevenirea dezvoltării rezistenţei la pesticide, prezervarea biodiversităţii sau absenţa datelor privind impactul negativ potenţial al diseminării OMG-urilor asupra mediului.
Costul contaminării
Potrivit deputaţilor, toate statele membre trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea contaminării culturilor convenţionale sau ecologice şi să asigure că poluatorul plăteşte pentru toate efectele sau daunele neintenţionate care ar putea apărea ca urmare a diseminării deliberate sau a introducerii pe piaţă a unor OMG-uri.
Actualizarea controalelor de siguranţă
Autorizarea şi controalele de siguranţă la nivel european vor continua să fie o pre-conditie pentru culturile modificate genetic. Comisia Europeană ar trebui să garanteze adoptarea de noi orientări privind evaluarea riscurilor pe care le prezintă OMG-urile. Aceste orientări nu ar trebui să se bazeze doar pe principiul echivalentei substanţiale sau pe criteriul evaluării comparative a siguranţei, ci ar trebui să permită identificarea clară a efectelor directe şi indirecte pe termen lung, precum şi a incertitudinilor ştiinţifice.
În prezent, doua varietăţi de culturi modificate genetic au primit aprobarea UE de a fi cultivate: o anumită specie de porumb şi un tip de cartof adaptat pentru producţia de amidon. În momentul de faţă, puţine state membre UE cultiva aceste culturi în scop comercial iar unele dintre ele (Austria, Franţa, Grecia, Ungaria, Germania şi Luxemburg) au aplicat interdicţii în cadrul aşa-numitei "clauze de salvgardare", ţinând cont de regulile existente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu