Din partea autorităţilor centrale au fost prezenţi secretarul de stat de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, George Costin, şi preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, senatorul Raymond Luca. Dintre reprezentanţii executivului în teritoriu, alături de prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, au participat la întâlnire prefectul judeţului Olt şi subprefectul judeţului Mehedinţi.
Echipa Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, într-o nouă formulă, încă din octombrie 2010, a reuşit să impulsioneze asociaţiile de revoluţionari, asigurând climatul necesar pentru a se opri degradarea imaginii revoluţiei din 1989 şi totodată a revoluţionarilor, printr-o atitudine corectă cu privire la aplicarea prevederilor legale.
Raymond Luca a solicitat reprezentanţilor revoluţionarilor mai multă răbdare având în vedere că sunt înregistrate 1081 petiţii şi peste 300 de acţiuni se derulează în instanţă senatorul a atras atenţia asupra faptului că se consumă prea mult timp pentru a se răspunde acestor „nerăbdători”. Comisia parlamentară se ocupă cu rezolvarea a aproximativ 1500 contestaţii.
Contestaţiile împreună cu dosarele aferente sunt cercetate de o comisie tehnică după care sunt preluate de o subcomisie parlamentară. Cazurile care nu s-au rezolvat mai au şansa unei audieri în faţa comisiei parlamentare. Astfel au fost audiate 82 de persoane din care 33 au primit aviz pozitiv. 45 de titluri de revoluţionari au fost retrase şi urmează ca numărul acestora să crească dacă se constată că au fost obţinute în mod nemeritat.
Din Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989 face parte şi senatorul Dorel Jurcan, care din păcate în ultimul timp numai acordă atenţie acestei activităţi.
Reprezentanţii revoluţionarilor din Slatina au sesizat problema dispariţiei unui monument închinat eroilor martiri din 1989, moment în care, spre stupefacţia celor prezenţi în sală viceprimarita din Slatina, Ana Anghel, a avut o ieşire necontrolată, strigând din toate puterile: "Eu cel puţin nu cerşesc!" Astfel cei prezenţi au fost consideraţi cerşetori.
După câteva minute de la incident Ana Anghel a ieşit din primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, aproape îmbrâncindu-l pe reprezentantul Asociaţiei Revoluţionarilor din Argeş care ne-a declarat: „După gesturile şi înjurăturile nesimţite ale acestei viceprimăriţe din Slatina, plec de la întâlnire cu un gust amar. Din fericire pot spune că sunt mulţumit de rezultatele care se întrevăd în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii autorităţilor centrale.”
Scopul principal al dezbaterilor de la Vâlcea a fost întărirea legăturilor între revoluţionari şi administraţiile centrale şi locale, precum şi crearea unui cadru pentru întâlniri viitoare, axate pe problemele ridicate de asociaţiile de revoluţionari. Acestea au vizat modul în care sunt aplicate în fiecare judeţ prevederile Legii nr.341/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi imaginea revoluţionarilor şi a Revoluţiei din Decembrie 1989.
Concret, revoluţionarii au solicitat atribuirea în proprietate a 10.000 mp teren în extravilan şi 500 mp în intravilan, preschimbarea certificatelor de revoluţionar, asigurarea de locuri de veci, plata indemnizaţiilor reparatorii şi reţinerea cotei de 5,5% pentru sănătate, monumente ale eroilor Revoluţiei din 1989, asigurarea de sedii pentru organizaţiile revoluţionarilor, existenţa unei singure asociaţii de revoluţionari în fiecare judeţ, accesul la bilete de tratament, asigurarea transportului gratuit, accesul gratuit la medicamente şi răspunsuri la petiţii în termenul legal.
În intervenţia sa, prefectul Petre Ungureanu a subliniat că problemele ridicate de revoluţionarii vâlceni sunt cunoscute, iar o parte dintre ele rezolvate, amintind de existenţa monumentului Eroilor Revoluţiei pe domeniul public din vecinătatea Instituţiei Prefectului.
În privinţa atribuirii unui sediu şi a suprafeţelor de teren prevăzute de lege, reprezentantul guvernului în judeţul Vâlcea a spus că acestea sunt în curs de rezolvare, menţionând că repartizarea unui sediu a fost întârziată de existenţa mai multor asociaţii de revoluţionari şi de anumite neînţelegeri dintre acestea, acest impediment nemaiexistând în prezent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu