vineri, 21 septembrie 2012

Crosul Seniorilor

Crosul Seniorilor organizat în parcul IOR din Bucureşti

crosul seniorilor   Peste 150  de persoane au venit ieri, 20 septembrie 2012, la Crosul Seniorilor organizat în parcul IOR din Bucureşti de către Asociaţia Româna de Urologie (ARU), cu sprijinul Primăriei Sectorului 3 şi GlaxoSmithKline (GSK), alături de partenerii media, RoClub Maraton şi Centrul de Nutriţie Superfit. Dintre aceştia, 60 de persoane s-au înscris la Cros. Crosul Seniorilor, organizat cu ocazia „Săptămânii Europene a Urologiei 2012”, face parte din campania de informare şi educare a populaţiei în privinţa problemelor induse de afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea stringentă a controlului medical și a tratării corecte a acestor afecțiuni.

   Startul crosului s-a facut, în Bucureşti, din zona ESPLANADA (intrarea în parc din intersecţia străzilor Baba Novac cu Câmpia Libertăţii), participanţii urmând un traseu de aproximativ 3,14 km. Atât participanții la cros, cât și celelalte persoane prezente la eveniment au avut ocazia să discute cu medicii despre simptomele aferente afecțiunilor prostatei și despre potenţialele pericole generate de  ignorarea simptomelor. De asemenea, toți bărbații care au participat la cros au avut acces la o consultaţie gratuită asigurată de medicii urologi prezenţi la eveniment.

   Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru  HBP (hiperplazie benignă de prostată), potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Totodata, din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar (Sursa: ARU).  Mai mult, în fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiaşi surse. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, în contextul în care, anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la nivel mondial, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar.

   Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un “dat al vârstei”.  Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 RON și este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

   Obiectivul Asociației Române de Urologie este de a informa cât mai mulţi potenţiali pacienţi despre incidenţa şi gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce aceste boli şi, astfel, de a evita complicaţiile redutabile ce pot apărea în timp. „Netratată, hiperplazia benignă de prostată se poate transforma, în timp, în cancer. Cazurile maligne pot apărea chiar şi în jurul vârstei de 40 ani, iar boala se agravează odată cu vârsta. În acest context, controlul periodic poate juca un rol vital pentru pacient.”, precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu